Åh du kære Sønderjylland

Tønnisgård
Turist i eget landLeave a Comment on Åh du kære Sønderjylland

Åh du kære Sønderjylland

Blogindlæg er skrevet i samarbejde med Destination Sønderjylland.

Jeg har aldrig været i Sønderjylland. Det er kun 2,5 time væk hjemmefra og alligevel drøner vi ofte direkte igennem og videre mod den tyskegrænse. Jeg tror ofte vi glemmer at stoppe op og se det vi har liggende i baghaven – som f.eks. vores alles kære Sønderjylland.

Jeg vil tage jer med igennem 3 dages oplevelser. Her får du en smagsprøve på hvad Sønderjylland kan tilbyde. Hvis du spørger mig, så er der virkelig mange fine ting, du ikke vil gå glip af.

Glamping, bondegårdsferie og vandring!

Du finder efterhånden rigtig mange steder med Glamping. Og godt for det – for det er virkelig blevet populært at tage på glampingferie i Danmark.
Sønderjylland er ikke en undtagelse, og du finder det lækreste glampingtelt på MarskCamp som ligger i Skærbæk. Seng, dyne, varme, køleskab, sofa og rigtig service gør at dette glampingtelt ikke mangler noget. Outdoor med luksus – det kan vi li’!

Når du er bosat på MarskCamp, vil jeg helt bestemt anbefale dig at tage et smut forbi deres restaurant, og få noget rigtig lækkert og god mad. Vi havde vores lille Ellen-Sofie med og det var der bestemt plads til, også selvom der er lagt op til lækker mad, og god vin! Der er enda så god plads ved tjenerne, at der var en tjener, der gik en lille tur med hende, så mor og far her lige kunne få en bid mad og skåle. Det var rigtig dejligt.

Derudover kan MarskCamp også noget andet… de har nemlig bygget det helt nye MarskTower – som er et 25 meter højt tårn. Det lyder ikke af meget.. og kan man overhovedet se noget derfra? Men JA! Det kan man – Sønderjylland er jo i virkelighed helt vildt flad, så man kan se så langt vejret og øjet tillader deroppe fra. Det er en fantastisk smuk udsigt man får sig.

Bondegårdsferie level 100

Efter de mange trin op i tårnet og ned igen, gik vores tur videre. Denne gang kørte vi til Højer og skulle overnatte på Hohenwarte. Hohenwarten er vidst det man kalder en bondegårdsferie med en masse dyr, afslapning og fri natur. Hohenwarte ligger midt i den naturskønne fredede Tøndermarsk, kun 2 km. fra vadehavet. Derudover er der herfra direkte adgang til Marskstien (den kommer jeg nærmere ind på).

Efter vi fik vist Ellen-Sofie heste, geder, dådyr og æsler, drog vi mod Højer. I Højer skulle vi forbi Højer Pølser. De er blandt andet kendt for deres Kål Pølser, som jeg tydeligt husker at vi fik da jeg var barn til julefrokosten sammen med kål. Ved Højer pølser fik vi en frokostplatte, der bestod af noget rigtig lækkert pålæg, samt brød til.

En flad uopdaget perle

Nu kom vi til Marskstien – her kan man gå direkte på ruten fra Højer.
I 2019 åbnede Marskstien – en 54 km lang vandresti, der leder gennem marsken. Ruten er en kvalitetsvandrerute, hvilket betyder at den er certificeret som “Leading Quality Trail”. Destination Sønderjylland sælger pakke løsninger til turen. Det vil sige at du kan købe en samlet pakke der indeholder overnatning, kort, mad og bagagetransport fx. Denne tur er specielt god til børnefamilier.

Vi gik fra Højer til Emmelev Klev og videre ud til Vidåslusen, og endte ved Hohenwarte hvor vi overnattede.

Samme aften stod programmet på Sort Sol. Her i Randers vil vi nok udtale det Sååårt-sol. HOLD NU FAST en oplevelse. Det var virkeligt fantastisk at sidde der i græsset og nyde synet af de mange mange tusinde fugle (omkring 800.000 fugle) der flyver indover himlen og danser rundt foran en. Vores guide på turen havde en masse på hjertet, og gjorde det til en spændende og autentisk oplevelse. Det er virkelig en kæmpe stor anbefaling værd og helt bestemt noget jeg vil tilbage og opleve igen snart!

Østers Safari, vadehavs hotdog og svampe

I dag drog vi mod Rømø. Det er første gang jeg husker at jeg har været på Rømø, og hvor er det dog en dejlig tur dertil med vand på begge sider og det emmer af liv. Vi holdte ind tæt ved Lakolk og spiste frokost på Fru. Dax – der servere vores hidtil største Fish and Chips. Billederne fortæller vidst det hele.

Når man besøger Rømø og Lakolk by, skal man bestemt også tage forbi stranden. Den minder lidt om stranden ved Blokhus – blot meget mere! Da vi var forbi stranden til en lille gåtur, var der tilfældigvis arrangement hvor man kunne sætte sin drage i luften. Det var et sjovt syn at komme ned til, hvor himlen var fuld af svævende skabninger 🙂

Sønderjysk kagebord

Jeg har længe drømt om at opleve et Sønderjysk kagebord – og her på Hattesgaard får man bestemt en oplevelse uden lige! Alle typer kager du kan komme i tanke om, lækker brugskunst og udsigt til vandet. Vi kunne ikke rigtig vælge og endte derfor med at tage 4 stykker kage og en ordentlig omgang kaffe til at skylle ned med! Her nød vi eftermiddagskaffen med en sovende Ellen-Sofie i barnevognen ved siden af os, med udkig til vandet.

Da var var færdige med at mæske os i kaffe og kage kørte vi til Tønnisgård, som ligger en spytklat derfra. Tønnisgård er en gammel kommandørgård fra Rømøs storhedstid, som nu er blevet lavet om til et spændende naturcenter for både store og små! De har over 600 ture/oplevelser om året man kan melde sig på herinde.

Vadehavs’ hotdogs og svampejagt

Jeg har været bange for at sanke svampe i skovbunden – kan den nu egenligt også spises? På vores sanketur havde vi Naturvejleder Bente med. Hun har så meget spændende fortælling i ærmet, og er mere end klar til at give tips og viden fra sig om skoven og havet. Det er blandt andet også Bente der står for de fleste Østers Safari ture ved Vadehavet.

Da vi kom tilbage på Tønnisgård tændte vi op i bålet og gjorde klar til vadehavs’ hotdogs. Det er ikke en traditionel hotdog, men en hotdog hvor man bruger naturen som topping. De svampe vi havde fundet, blev ristet på bålet med løg og smør. Bente havde samlet urter på stranden, som blev rørt i en mayo og hun havde gjort syltet rødløg klar. Alt dette kom oven på en oksepølse i hjemmebagt brød. Det var SÅ lækkert!! Du kan også komme på en lignende tur her.

Østers Safari

Vidste du godt at der er sæson for østers? Det gjorde jeg bestemt ikke. Bente fortæller at når vandet er over 15 grader varmt, kan man risikere at der er bakterier i østersene, som man kan blive rigtig syge af.

Vi drog afsted på Østers Safari med Bente, og gik ca. 1 km ud igennem Vadehavet. Det er sjovt at tænke på at når vandet ikke er trukket tilbage, ville der var 1,5 meter vand der hvor havbunden nu er blottet.

Vi havde Ellen-Sofie i bæreselen og gik afsted. Hun var meget betaget af alle de nye dufte, lyde og lyset. Hvor er vi taknemmelig for alle de oplevelser vi får lov til at give hende allerede. Hun er en sej lille makker, at have med på tur.

Hvis man synes Østers Safari er spændende, skal man helt bestemt overveje at tage afsted til Øster Festival. Weekenden er d. 8-11 okt. og her kan man virkelig blive klog på østers, samt smage alle de forskellige tilberedningsmåder der findes. Mere end 30 topkokke fra både ind- og udland har meldt deres ankomst til Årets Østerskok, hvor der dystes om de mest originale og smagsfulde retter med østers.

Der er altså ikke tale om en slatten, snotklat der smager af hav og sand som mange af os tænker på, når man siger østers. Du kan se og læse mere om det fulde program her.

Skærbæk Centeret til familien

Da vi var færdige med dagens program, som i øvrigt havde været rigtig spændende og hyggeligt. Lige efter vores ånd – gik turen til Skærbækcenteret Feriehuse, hvor vi skulle tilbringe den sidste nat.
Sikke et dejligt sted, store gode udearealer med legeplads, og et hyggeligt børnevenligt badeland og bowling hal.

Selve feriehusene er på 43 m² som er velindrettede og beregnet til 4 voksne og 3 børn.

Her er to soveværelser og et badeværelse. Over værelserne er der en hyggelig hems til børnene.
I den kombinerede spisestue/opholdsrum er der et fuldt udstyret køkken med det, der skal bruges, når feriemiddagen skal tilberedes.

Tak fordi du læste med, og har fulgt med på vores tur til Sønderjylland.
Jeg håber det har vækket din interesse og at du ligesom mig, også har fået øjnene op for at Sønderjylland bare kan noget!

Mojn!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top