Hvilke biler må ombygges til beboelse?

beboelse
Van life VW t3Leave a Comment on Hvilke biler må ombygges til beboelse?

Hvilke biler må ombygges til beboelse?

Drømmer du om at starte dit eget vanlife, og tænker du at det nemmeste og billigste vil være at ombygge en varevogn på gule plader? eller evt. ombygge en bil indregistreret som bus? så er det en god idé at læse dette blogindlæg. I dette blogindlæg vil jeg nemlig gøre dig klogere på hvilke biler du må indrette til beboelse, og hvordan bilen skal være registeret.

Blogindlægget er skrevet på baggrund af den gældende lovgivning inden for området, som findes på https://www.motorst.dk/ (Motorstyrelsen)

Papegøjeplader og gule plader

Papegøjeplader er en dansk betegnelse for nummerplader med mere end én baggrundsfarve. Det er en mellemting mellem hvide nummerplader og gule nummerplader. En bil registreret med gule nummer plader er udelukkende til erhvervskørsel. Det er også et krav at der skal stå virksomhedsnavn og CVR-nummer på siden af en bil der er registreret med gule nummerplader.  En bil indregistreret med hvide nummerplader (personbil) er udelukkende til privatkørsel. En bil med papegøjeplader, kan du både anvende til privatkørsel og erhvervskørsel.

Biler med gule nummerplader eller papegøjeplader må du ikke fastmontere noget i, som ikke er arbejdsrelateret, bilen må kun være indrettet til godstransport, og til opbevaring af værktøj eller andet arbejdsrelateret, dvs. at du ikke må fastmontere campingindretning/seng/vask/skabe osv. i en bil med gule – eller papegøjeplader. Hvis du om registrerer bilen til en autocamper eller personbil, er det dog lovligt at montere campingindretning i bilen. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er alle varebiler, som kan godkendes til hvide plader. Inden du kaster dig ud i en større renovering af din varebil på gule plader eller papegøjeplader, er et godt råd at forhøre dig ved motorstyrelsen og få råd og vejledning. Det vil være ærgerligt hvis du står med en fin ombygget bil, som du aldrig vil kunne køre i, fordi den står registreret forkert.

For at registrere din varebil til autocamper eller personbil, skal du betale en afgift, beløbet på den afgift svinger alt efter hvordan bilen før var registreret.  Du kan bede om et bindende svar fra Skat på registreringsafgiften. Et bindende svar fra skat koster 400,- og der er en svartid på ca. 3 måneder.   

Autocamper

Er din bil registreret som autocamper skal den altid være indrettet til beboelse, dvs. du altid skal have mindst 2 sovepladser i bilen, fastmonteret køkken i form af koge/gas blus, køkkenvask, gasflaske, rent vands – og spildevandstank samt bord. Det er altså ikke tilladt at afmontere campingindretningen og indsætte bagsæder i stedet for campingindretningen.

Personbil

Er din bil registreret som personbil har du masser af frihed. I en personbil har du næsten frie tøjler til at ombygge din bil som du har lyst til.  Du må dog kun have det antal sæder i bilen, som den er godkendt til. Ombygningen skal dog kunne godkendes af synshallen. Et godt råd er at forhøre dig ved din synshal, inden du starter ombygningen af din van.  

Bus

En bus er en stor personbil, der er konstrueret og indrettet til at transportere mere end 9 personer, føreren indbefattet. Bussen skal have et antal passagersæder, der svarer til køretøjet, og må ikke være indrettet til andet formål end personbefordring. Er din bil indregistreret som en bus, betyder det at du ikke må montere campingindretning i.

Husk at hav styr på disse regler inden du starter ombygning af din bil, og indretter den til beboelse, du risikere en stor bøde, hvis skat opdager at du kører rundt i noget som ikke er lovligt. Det er ikke værd at tage chancen, da en bøde sagtens kan løbe op i 150.000 kr.

Min egen Volkswagen T3 er registreret som personbil, og var registreret sådan da min kæreste og jeg købte den.
Min Volkswagen Syncro T3 købte vi registeret på som en varebil på gule plader, den har vi dog fået om registreret til en personbil, således at vi også har mulighed for at bygge den om. Vi har valgt at registrerer bilerne som personbiler, da det giver os den største frihed, vi kan køre med fastmonteret campingindretning, eller sætte sæder omme bag i, valget er vores, og begge dele er lovligt.

Jeg håber dette blogindlæg kunne gøre dig lidt klogere på hvilke biler der må ombygges til beboelse 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top