Møbelværkstedet – Nyt liv til gammelt bilsæde

Van life VW t3Leave a Comment on Møbelværkstedet – Nyt liv til gammelt bilsæde

Møbelværkstedet – Nyt liv til gammelt bilsæde

Jeg bliver aldrig færdig med at lave små forandringer og forbedringer i min Volkswagen T3 fra 1988. I sådan en gammel bil er der altid et eller andet, som kan renoveres. Min kæreste og jeg laver selv alt udvendigt på bilen, i form af rust arbejde og maling. Også indvendigt i bilen forsøger vi at være kreative. Eksempelvis har selv sat køkken i, lagt gulv, sat hylder op samt andre småting. Der er dog et projekt indvendig i bilen, som har jeg fået hjælp til. Nemlig at omskifte betrækket på bagsædet, en opgave som jeg ikke selv havde mod på at kaste mig ud i.  Jeg har derfor besøgt Møbelværkstedet som er beliggende i Gjøl, Nordjylland.

Møbelværkestedet ejes af Pernille Rosenberg.

Møbelpolstre

Pernille Rosenberg er selvstændigt møbelpolstrer. Hun er ekspert i at give gamle møbler nyt liv – og sædet i min van trængte virkelig til nyt liv… Betrækket er efter mange års brug blevet slidt, og fyldt med pletter, som ikke kan fjernes. Selve madrassen er nærmest også helt væk, hvilket betyder at sædet ikke længere er det mest komfortable at sidde på. Herunder ses det gamle betræk.

Pernille Rosenberg beskæftiger sig med blandt andet ompolstring af arkitekttegnede møbler, antikke møbler, stilmøbler, moderne møbler og klassiske designer møbler. Sædet i min van befinder sig ikke i nogle af de kategorier, men Pernille Rosenberg tager også gerne imod udfordringer. Derfor sagde hun fluks ja, til at ombetrække sædet i min gamle bil – og jeg var så heldig at måtte være med til at følge arbejdsgangen i at ombetrække sædet. En arbejdsgang som I kan følge med i her.

Hos møbelværkstedet er der frihed til at kunne vælge farve, mønster, kvalitet og design. Mine krav til det nye sæde var at det skulle være et slidstærkstof, da stoffet – og sædet, gerne skal holde mange år ude i fremtiden. Jeg fik en grundig vejledning i hvilket stof der egner sig bedst til sædet.

Møbelpolstre

Det var enormt svært at vælge stoffet til betrækket, for hold nu op hvor findes der meget flot stof,  i alverdens flotte farver og diverse mønstre. Jeg valgte et stof, som jeg synes har ret fedt retro look med striber, da jeg synes det passer så godt til den gamle bil. Stoffet ses på billedet nedenfor. Der er lidt blå nuancer i, som passer flot til det blå inventar, og lidt brune og sandfarvede nuancer, som passer godt til bilens grønne farve   

Møbelpolstre

Stoffet er kunststof af 100% polyester, det er et slidstærk stof, som kan holde til at blive siddet på – og sovet på (Vi bruger jo også sædet som seng i vores bil) Stoffet er nemt at vaske. Det er også et stof, som ikke nemt falmer i solen, hvilket er en fordel da bilen ofte står i direkte sollys. Stoffet er også godt til omskiftelige forhold, og suger ikke fugt til sig.

Skummet under det gamle stof, havde det ikke godt længere, det var blevet helt fladt og meget jordslået. Derfor blev det gamle skum også skiftet ud.

Efter det gamle skum blev fjernet, var der kun træet tilbage. Træet kunne heldigvis godt genbruges.

Møbelpolstre

Den gamle skum blev skiftet til medium hård polyether skum. Polyether skummet har den gode egenskab at det ikke suger fugt til sig, hvilket er en stor fordel. Oven på polyether skummet blev der lagt en tynd, ultra blød skum, som giver en rigtig lækker finish. Det bløde skum gør at madrassen ikke bliver så kantet at se på, og det bliver dejlig blødt at sidde på.

Da skummet igen blev monteret på træpladerne, begyndte de nye sæder virkelig at ligne noget.

Jeg synes resultatet taler for sig selv, jeg er blevet så vild med det. Nu er næste projekt at finde nogle fine puder, som passer til det nye stof.

Møbelpolstre vanlife

Jeg fulgte Pernille Rosenberg på møbelværkstedet igennem hele arbejdet med sædet. Undervejs stillede jeg Pernille Rosenberg et par spørgsmål vedr. dét at være møbelpolstre.

Hvor og hvordan uddanner man sig til møbelpolstre?

”Uddannelsen tages i Skive Uddannelsens varighed varierer, alt efter om du kommer direkte fra folkeskolen eller ej. Lærlinge, der kommer fra folkeskolen, eller op til 11 måneder efter, starter på grundforløbets 1. del. Alle andre, herunder lærlinge med en uddannelsesaftale, starter på grundforløbets 2. del. Hovedforløbet veksler mellem læreplads og 6 x 5 ugers skoleforløb og afsluttes med en svendeprøve. Er du fyldt 25 år, tilrettelægges uddannelsen individuelt og afhænger af dine erfaringer. Som møbelpolstre kan du arbejde på værksteder eller på møbelindustrifabrikker”

Hvad er det bedste ved jobbet som møbelpolstre?

” Det bedste for mig er det at give gamle møbler nyt liv, og det at være kreativ. Det er fedt at være selvstændig møbelpolstre, da man selv disponere sin tid. Der er ikke to dage som ligner hinanden.
Det er også givende for mig, når jeg ser færdige projekter skaber glæde hos kunderne, når kunderne får deres møbler tilbage”

Er det alle møbler som egner sig til at blive ompolstret?

’’Alle møbler kan i princippet ompolstres, men jeg giver altid en vejledning i om det kan betale sig at ompolstre et given møbel. For eksempel kan det ikke altid  betale sig at ombetrække et ikea møbel, da ompolstringen ofte vil være dyrere end et nyt tilsvarende møbel, men har ikea møblet nu en affektionsværdi for kunden, ompolstre jeg gerne møblet. Er det derimod gået orme i et træværk eller er selve konstruktionen ikke intakt, kan jeg godt afvise projektet – det sker dog yderest sjældent. Som mølpolstre er det enormt vigtigt at være ydmyg over for kunders møbler, da møbler rent faktisk kan betyde rigtig meget for nogle mennesker. Det vigtigste er at forventingsafstemme med kunden’

Det vildeste projekt du har haft

”Uha jeg har igennem min tid som møbelpolstre, haft mange spændende projekter, men jeg husker særlig en opgave jeg lavede til Gug kirke. Gug Kirke er i øvrigt en fantastisk kirke, den er meget nymoderne, arkitekttegnet, med helt fantastisk lys indfald, himlen ligner en stjernehimmel. Det var en større opgave hvor der skulle laves mange hynder og armlæn”

” En anden stor opgave, som jeg særligt husker har været til Aalborg universitet på Fibigerstræde. Her skulle der laves Store sofa moduler”

Jeg husker også særligt nogle opgaver for private, for eksempel husker jeg særligt et sommerhus i Løkken, hvor jeg lavede nyt betræk til stole som stod med et stort flot panorama vindue lige ud til havet, helheden med det flotte sommerhus, de store vinduer, havudsigt, kombineret med nye ompolstret møbler, gjorde noget ved mig. Der er bare ikke to opgaver der er én, hvilket gør det fedt at arbejde som møbel ompolstre

Pernille ompolstrer møbler til private og erhverv. Har du et gammelt møbel som du gerne vil give nyt liv med nyt stof, eller et andet projekt, kan jeg på mit varmeste anbefale Møbelværkstedet.

Du kan se meget mere om Møbelværkstedet ved at trykke her.
Du kan se mere renoveringen af min Volkswagen T3 ved at trykker her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top