Overnatningsmuligheder i Danmark

Overnatninger1 kommentar til Overnatningsmuligheder i Danmark

Overnatningsmuligheder i Danmark

Det er det evige spørgsmål jeg ser og høre rundt omkring og det er et spørgsmål jeg igennem min instagram får stillet utroligt ofte.

Jeg kan sagtens forstå hvorfor i alle sammen er så meget i tvivl om de her “regler” som jo egenligt burde være meget simple og lette at forstå. Det er altså et svært område, og der jo ikke skiltet direkte med hvor det er tilladt at sove henne ude i naturen, når man er afsted.

Her er de mest populære overnatningsmuligheder sat op, så det gerne skulle være overskueligt at forstå hvad man må og hvor man må det henne.

  • Telt – gå på naturstyrelsens hjemmeside – og der finder du et kort over hvor man må slå telt op. Der findes en liste med fri teltning på hjemmesiden. Det er faktisk tilladt 201 steder i Danmark. Der skal overholdes princippet 1,2,3 – som betyder at du må sove i teltet i en nat, du må højest slå to telte op og teltene på højest kunne rumme 3 personer hver. Den er altid god at huske på. Hvis man forsat vil sove i skoven en ekstra dag, kan man flytte teltet og så starter det forfra med 1,2,3. Det er også vigtigt at huske på at teltene skal være uden for synsvidde fra drifts- og beboelsesbygninger, herunder f.eks. naboer og campingpladser, samt bilveje.
  • Shelter – Download shelter app, der kan alle shelters i Danmark findes, og der står alle de informationer man ønsker. Om der er toilet, brænde og skraldespande f.eks.
  • På stranden – under åben himmel, eller under en fx kano/kajak. Men må ikke slå telt op. På stranden må du derimod lave et bål uden en bålplads. Det er bare altid vigtigt at sikre sig bålet er slukket, ved at hælde vand på selv det kan ligne det er gået ud. Det kan være meget varmt under sandet. Og så sikre sig at andre på stranden, kan se hvor der har været et bål.
  • Tarp – har samme funktion som telt og derfor gælder samme regler.
  • Hængekøje – du må hænge lige så længe du lyster på naturstyrelsens arealer så længe man ikke beskadiger træerne. Hvis der hænges en tarp op over hængekøjen som ligner et telt, gælder samme regler som telt.
  • I haven – følg dine egne regler og lyster.

I forhold til bål, må der kun laves bål på de angivende bålpladser, det er dog tilladt at bruge et feltkøkken hvis man bruger et stormkøkken, hvor brænderen er indelukket fx Trangia. Af hensyn til brandfare må man ikke sætte stormkøkkenet på blade, nåle eller andet brændbart materiale – sæt gerne stormkøkkenet på en sten eller andet lignende ikke-brændbart materiale.

Jeg har lavet en plus og minus liste på de forskellige overnatningsmuligheder. Dette kan selvfølgelig være anderledes fra dine egne meninger. Der er vi jo heldigvis alle sammen forskellige – eller ville vi sku også alle gerne overnatte de samme steder derude 🙂

TELT: Vi ved alle sammen hvor sindsygt varmt et telt kan være om sommeren. Derudover kan der være en del arbejde i rengøring hvis det har regnet f.eks. Det gode ved telt er dog ellers at der bliver lavet rigtig mange gode letvægt telte, som man kan vandre med og du er beskyttet for dyr og insekter.

SHELTER: Der er en risiko for ikke at være alene. Der er lettere fri adgang for insekter. Dog er der mindre planlægning og man skal ikke sørger for at bære noget andet end sovepose og liggeunderlag i princippet.

STRANDEN: At man ikke må slå telt op, så man skal sove under åbenhimmel, det kan være en ulempe hvis det regner. Der er dog altid vand i nærheden – og så må lave bål på stranden. Det kan vi jo rigtig godt lide.

TARP: Er en primitiv overnatningsmulighed, den fylder ganske lidt, dog mangler der et underlag. Så alt efter hvordan terrænet er, kan man have behov for et underlag.

HÆNGEKØJE: Hvis man ikke har en letvægt hængekøje kan de fylde en del når man også skal have tarp og myggenet med. Kan være ufattelig kolde om vinteren –  og der er det oftest nødvendigt at benytte en underquilt. Man ligger drøn godt – det er personligt det eneste sted jeg sover ude i naturen uden at jeg kan vågne op og være stiv i ryggen.

HAVEN: Det er let til en lille hurtig hyggetur, hvis mulighederne er små. Der er toilet på og køkken.

Tak fordi du læste med.

One thought on “Overnatningsmuligheder i Danmark

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top