Guide til pleje af fodtøj

Gode råd GrejLeave a Comment on Guide til pleje af fodtøj

Guide til pleje af fodtøj

Vandrestøvler – og sko laves i mange forskellige materialer, men uanset hvilke materialer støvlen/skoen er lavet af, vil det forlænge deres levetid at rengøre dem jævnligt. Hvis du gerne vil have dine vandrestøvler/sko til at holde i mange år, er det vigtigt at vedligeholde dem. Generelt bliver friluftstodføj udsat for lidt af hvert, da de ofte er med ude i alt slags vejr, og i forskelligt terræn. Ved at vedligeholde fodtøjet opnår man:

 • Længere levetid på fodtøjet
 • Blødere, smidigere og mere komfortabelt fodtøj
 • Bedre vandtæthed og/eller åndbarhed

Sådan vedligeholder du dine støvler

 1. Start med at fjerne eventuelle snørebånd. Snørebånd kan vaskes i maskinen eller lægges i blød imens støvlen rengøres. Ved at fjerne snørebåndene er det lettere at rengøre støvlen/skoen grundigt.
 2. Derefter vaskes fodtøjet, dette gøres bedst med lunkent vand, der kan evt. bruges en mild sæbe, og der kan anvendes en blød børste eller en klud til at fjerne snavs. Det er vigtigt at fjernet sand og grus, da det ellers kan slide på materialet. Sørg til sidst for grundigt at få skyllet alt sæbe ud.
 3. Efter en lang vandretur hvor man virkelig har svedt, trænger fodtøjet også til rengøring indvendigt, dette gøres bedst ved at fjerne indlægssålen, og derefter fylde fodtøjet med vand, og lade den stå lidt i blød. Derefter skylles støvlen godt igennem, og lad den derefter tørre.
 4. Når fodtøjet er rengjort skal de tørre. Det gør de bedst ved stuetemperatur. Høj sol eller en radiator har fodtøjet ikke godt af, da det vil tørre fodtøjet ud. Er støvlerne meget våde kan et tip være at komme avispapir i støvlen, og lade det suge.
 5. Når fodtøjet er tørt, skal det plejes. Først og fremmest er det vigtigt at gøre sig klart, hvilke materiale fodtøjet er lavet af. Fuldlæderstøvler og støvler med membran som fx Gore-tex skal plejes forskelligt.

  Pleje af læder støvler: Har dit fodtøj en læder overflade, så slut af med at give støvlen en omgang voks, læderfedt, balsam eller sprayimprægnering. Det trænger ind i læderet og vil forhindre vand i at trænge igennem, læder støvler vil dog aldrig blive 100% vandtætte. Voksen plejer også læderet og sikre lang levetid. Jeg varmer altid voksen op med en hårtørrer inden påføring. Det er helt ideelt, hvis voksen har en temperatur på 50 grader. Jeg bruger denne voks. Man skal dog være opmærksom på at ved en voksbehandling af fodtøjet, vil det miste åndbarheden.

  Pleje af Gore-Tex støvler:
  Har dine støvler en GORETEX overflade plejes de bedst med en mild creme eller en spray. Se produkter der kan bruges til dette her.

  Pleje af nubuck og ruskind støvler:

  Du kan vælge at bruge læderfedt på nubuck og ruskind. Dette vil øge læderets vandtætte funktion, men det vil gøre dine sko mørkere og mere skinnende. Er du helt vild med dine ruskindsstøvlers matte look, bør du derfor overveje det en ekstra gang, inden du pudser dem med læderfedt. Alternativt kan du bruge imprægnering specielt lavet til nubuck og ruskind, som sørger for, at skoene beholder deres vandtæthed, uden det kosmetiske udtryk ændres.

  Pleje af fodtøj i kunststof
  Spray-imprægnering er løsningen, hvis dit fodtøj er lavet af kunststof eller en kombination af læder og kunststof. Det er ganske simpelt at imprægnere sit fodtøj med imprægneringsspray

Jeg håber du passer godt på dit fodtøj, så det kan tage dig med på mange fremtidige eventyr 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top