Valg af rygsæk til vandreturen

Vandrerygsæk
GrejLeave a Comment on Valg af rygsæk til vandreturen

Valg af rygsæk til vandreturen

Vidste du godt at jeg har en podcast sammen med min kæreste Rasmus?
Podcasten hedder Naturpod – og den handler om alt inden for natur og friluftsliv. Bedst af alt, er den dansk og bare lige til at gå til.

Jeg har tidligere lavet et afsnit hvor jeg snakker om valg af rygsæk til vandreruten. Du kan lytte til afsnittet her. God fornøjelse.

Derudover vil jeg skrive nogle af alle de ting ned som jeg selv, personligt kigger efter når jeg skal have ny rygsæk.

Reklame for Urberg –
Den rygsæk jeg bruger lige nu er denne – Urberg, Rogen 2.0 55 L.

Tjek lige en farve på denne rygsæk. Den er da bare for sej! 🙂

Men vi kan jo altså ikke komme uden om at rygsækken er en afgørende faktor for hvordan vores vandretur skal være og bliver. Derfor prøver jeg at guide dig igennem nogle vigtige punkter som man skal tænke over når man skal vælge og beslutte sig for en rygsæk. 

Nogle punkter som jeg altid har i hovedet når jeg køber rygsæk.

  • Bærekomfort. Når man køber en taske man ikke har haft siddende på ryggen, skal man sikre sig at den kan sendes retur hvis det ikke føles rigtig. Det er også altid en fordel at prøve den af med vægt i tasken. 
  • Størrelse. Det afhænger selvfølgelig af hvilken slags tur du gerne vil på. Hvor mange dage og derudfra kan man se hvad ens behov er. 
  • Detaljer. Hvor mange lommer og rum har man f.eks. behov for? Igen kommer det an på, hvilke ture rygsækken skal ud på.
  • Justering. Moderne rygsække har et utal af justeringsmuligheder og det er afgørende for bærekomforten, at de bruges rigtigt. Få en ekspedient eller en erfaren ven til at lære dig, hvordan man gør. 
  • Kvalitet. Det er så vigtigt at du kan stole på kvaliteten. Turen kan nemt blive ødelagt hvis ens taske ikke kan holde til det man forventer af den. Husk pris og kvalitet hænger til dels sammen. 

Når du først får styr på din rygsæks indstillinger i forhold til finjusteringer af skulderstropper og hoftebælte kan man nemt blive overrasket over hvor “let” de bærende kilo kan føles. Det er altså altid, vigtigste at vi skåner ryg og skulder og dermed løfter de tunge kilo med benene. 

Pasform 

Pasformen afgøre hvilken slags taske og mærke du skal købe, for at du får den optimale rygsæk til din vandrerute. Det er derfor en god ide at prøve flere forskellige mærker og modeller da alle rygge og holdninger er forskellige. Alle store rygsække findes i forskellige ryglængder og størrelser. 

Et godt fingerpej til den rette ryglængde er at den skal passe. Hvis det ikke kan lade sig gøre, så er det altså bedre den er for lille end for stor da du ellers får rygsækken i nakken når du vandre. 

Brystspændet er en god indikator på om ryglængden passer. Når tasken sidder som den skal hofte og skulder skal brystspænden sidder midt på bryst. På denne måde kan man vurdere om rygsækken passer i længden. Sidder spænden for langt nede eller oppe er rygsækken enten for lang eller kort. 

Man jurstere rygsækken ved at rygsækken nedefra og op. Det vil altså sige at man først skal spænde hoftebæltet og derefter tilpasse skulderstropperne ind. Det er vigtigt at tasken flugter med ryggen og op over skulder/bryst. Hvis rygsækken passer i ryglængden og sidder rigtigt, skal brystspændet kunne sidde nogenlunde midt over brystet i den midterste justering. Sidder brystspændet helt oppe i halsen, selv i den nederste indstilling, er rygsækken højst sandsynligt for kort i ryggen. Sidder det helt nede omkring maven, selv i den øverste indstilling, er rygsækken typisk for lang i ryggen. 

En lille liste med forslag til hvor stor din taske skal være på de forskellige ture. 

  1. Længere ture på mellem 4-20 dage med telt og mad: 60-90 liter. 
  2. Shelter til shelter: 30-50 liter. 
  3. Weekendtur på 2-5 dage: 30-50 liter 
  4. Trekking eller hiking med letvægt oppakning: 20-40 liter. 

Det er selvfølgelig individuelt hvor meget man pakker og alt efter dit udstyr hvor let du kan pakke. Der er flere faktor der spiller ind som hvilken slags mad du har med, hvor let og lille din sovepose og liggeunderlag f.eks. er. 

Min vandrerygsæk

Den rygsæk jeg benytter på mine vandreture er som sagt fra Urberg. Det er i mine øjne et uopdaget mærke, der har nogle helt vildt gode priser, på trods af kvaliteten holder. Den rygsæk jeg benytter, er 55L, og fungere rigtig fint til 2-4 dages vandreture, hvor jeg også har liggeunderlag og sovepose med til shelter.
Jeg havde den f.eks. med på min tur til Langeland, hvor det var min første test-tur. Og jeg er indtil videre imponeret. I dette skema kan du hurtigt danne dig et overblik over fordelene ved denne rygsæk.

Køn:Unisex
Rumfang:55 L
Vægt:1640 g
Udvendige mål ca. (b x d x h):38x20x70 cm
Hoftebælte:Ja
Aftageligt hoftebælte:Nej
Brystrem:Ja
Indstillelig ryglængde:Ja
Tilpasset for væskesystem:Ja
Væskesystem inkluderet:Nej
Topåbning:Aftageligt toplåg
Front åbning:Ja
Bundåbning:Nej
Organizor:Nej
Integreret regnslag:Ja

Det er altså med andre ord, en rigtig god vandrerygsæk.
Den er lige nu sat ned med 30% og den koster altså derfor kun 692 kr.

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at skrive en kommentar herunder, eller på min instagram – Zenia Maltha 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top