Hvorfor vælge uld?

BeklædningLeave a Comment on Hvorfor vælge uld?

Hvorfor vælge uld?

Hvorfor skal du vælge uld når du skal ud i det fri?

Der er så mange fordele. Og jeg kan nærmest ikke finde nogle ulemper ved det. Ja her er det vidst tydeligt hvad jeg foretrækker – men det synes jeg nu også at du skulle og håber at du vil efter mit indlæg 🙂

Jeg opdeler det lidt i punkt form. Så er det lettere at overskue.

  1. Uld kan varme selvom det bliver vådt! Det er sku da win win! Det betyder altså at hvis du bliver våd af enten sved eller regn f.eks. vil du stadigvæk kunne holde på varmen. Det bevare altså sin isolerende og temperaturregulerende egenskab selvom det bliver vådt. Hvordan kan det så det, spørger du nok? Jo, det er fordi uldfibrenes opbygning, som kort fortalt indeholder en vandafskyende yderside kan holde vand ude. De proteinstrukturer der er i uldens kerne absorbere fugten og derfor kan uld absorbere ufattelig meget uden at det føles vådt.
  2. Uld kan IKKE lugte! Eller jo. Det kan alt jo med tiden hvis man går tilpas længe i det, og ikke lufter det eller vasker det. Det jeg vil frem til er altså bare at uld har en imponerende lugtresistent og der skal altså derfor virkelig virkelig meget til før det kommer til at lugte.
  3. Uld holder på varmen! Kort og godt isolere uld bare ekstremt godt. De fibre der er i uld har en “krøllede” struktur som gør at de binder mere stillestående luft end andre fibre gør. Og derfor holder det meget bedre på varmen og den varme som din krop afgiver.
  4. Uld temperaturregulere! Det vil sige at uld kan i de kolde situationer benytte den varme du afgiver også beskrevet bedre i punktet ovenover til at holde varmen. Men modsat i de varme måneder hvor kroppen afgiver sved for at temperaturregulere, vil ulden absorbere noget af fugten. Når dette sker vil varmen fra kroppen sætte en fordampning igang og det vil følelses som en let behagelig kølende effekt.

Dette er blot nogle af de enkelte ting jeg synes der er ekstremt vigtigt når man f.eks. vandre eller sover uden for.

jeg håber i kunne bruge indlægget og blev klogere på hvorfor uld er så WINWIN!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top